>>Prinsjesdag en autobelasting: de belangrijkste...

Prinsjesdag en autobelasting: de belangrijkste gevolgen voor zakelijke rijders

20-09-2023

Prinsjesdag en autobelasting: de belangrijkste gevolgen voor zakelijke rijders

De derde dinsdag van september is traditioneel Prinsjesdag, dus deze week heeft het kabinet de plannen voor 2024 en daarna bekend gemaakt. Dat betekent dat er voor automobilisten en zakelijke rijders het één en ander gaat veranderen. Hoe zit het met de autobelasting en bijtelling voor 2024? De bijtellingskorting voor elektrische auto’s blijft gelukkig nog even van kracht. Wel komen er veranderingen aan die voor ondernemers belangrijk zijn om in de gaten te houden. In deze blog zetten we de belangrijkste veranderingen en maatregelen van Belastingplan 2024 op een rij.

16% bijtelling voor EV’s blijft in 2024

De overheid blijft ook volgend jaar de overstap naar elektrische auto’s stimuleren door zakelijke rijders een korting op de bijtelling te geven. In 2024 geldt voor elektrische auto’s 16% bijtelling in plaats van 22% bijtelling. De bijtellingscap, het maximale bedrag waarover de korting van toepassing is, is net als dit jaar vastgesteld op 30.000 euro. Over de rest van de cataloguswaarde geldt dan 22% bijtelling.

BPM op personenauto’s gaat omhoog

De bpm is de belasting die u betaalt bij aanschaf van een nieuwe auto. De hoogte van dit bedrag heeft ook invloed op het maandtarief van uw leaseauto. Een gedeelte van de bpm wordt bepaald door de hoeveelheid CO2-uitstoot van de auto. Vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet het vaste gedeelte van de bpm op personenauto’s met ongeveer 200 euro verhogen. Met deze maatregel moet de overstap naar elektrische auto’s worden versneld en kan de subsidie voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s worden doorgetrokken.

BYD Seal ActivLease

Belasting van elektrische personenauto’s 2024

Personenauto’s zonder CO2-uitstoot, zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s, blijven in 2024 vrijgesteld van bpm. U hoeft dan dus geen belasting te betalen. Deze vrijstelling geldt tot en met 2024. Daarna is de bpm-verhoging ook voor emissievrije personenauto’s en plug-in hybrides van toepassing.

BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens verdwijnt

Voor ondernemers met een bedrijfswagen zijn er ingrijpende veranderingen op komst. Een bestelauto was voor ondernemers altijd bpm-vrij, maar daar komt een eind aan. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt de bpm-vrijstelling voor nieuwe bedrijfswagens en moet ook hier bpm voor worden betaald. De prijs van een nieuw geleverde bedrijfswagen gaat daardoor maar liefst 37% stijgen! We adviseren daarom niet tot het laatste moment te wachten met het vervangen van uw bedrijfsauto. Bij ActivLease helpen we u graag verder!

Subsidie voor elektrische bestelauto’s 2024

Als ondernemer kunt u ook volgend jaar weer profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) voor elektrische bestelbussen. Met de SEBA krijgt u tot 12% subsidiekorting op de aanschafprijs, met een maximum van 5.000 euro. Het budget voor 2023 was al in augustus opgebruikt vanwege het grote aantal aanvragen. Het jaarbudget bedroeg 33 miljoen euro, en voor 2024 is 21,3 miljoen euro beschikbaar. Wilt u van deze regeling profiteren? Wees er dan snel bij!

Volop elektrische voorraadmodellen bij ActivLease

Overweegt u over te stappen naar elektrisch rijden? Bij ActivLease kunnen we u informeren over alle geldende subsidies voor het zakelijk leasen van zowel elektrische personenauto’s als elektrische bedrijfswagens. Neem een kijkje bij onze elektrische voorraadmodellen waarbij u dit jaar nog kunt instappen en vraag gerust een vrijblijvende lease aanbieding aan.