>>Plug-in hybride auto en belasting - waarom 2024...

Plug-in hybride auto en belasting - waarom 2024 het jaar is om over te stappen

30-01-2024

Plug-in hybride auto en belasting - waarom 2024 het jaar is om over te stappen

Een plug-in hybride auto kopen of leasen is al jarenlang extra voordelig vanwege de lagere belasting. Dankzij de overheid kunnen eigenaren van een PHEV tot wel duizenden euro’s belastingvoordeel scoren. Maar in 2025 is het afgelopen. Dan gaat de aanschafbelasting (bpm) voor plug-in hybride auto’s omhoog. Wat betekent dat? En wat zijn de redenen om juist dit jaar nog voor een hybride met stekker te kiezen? ActivLease legt het uit.

BPM belasting voor personenauto’s

Niet bekend met bpm? Deze afkorting staat voor de Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. Dat is de aanschafbelasting die u betaalt voor een nieuwe personenauto, bestelauto of motor. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe lager de uitstoot, hoe minder bpm u betaalt. Dat geldt niet alleen voor particulieren. Ook zakelijke rijders krijgen te maken met aanschafbelasting. Bij een leaseauto heeft de BPM invloed op de hoogte van het maandtarief dat u betaalt.

Duizenden euro’s belastingvoordeel op PHEV

Plug-in hybride auto’s hebben volgens de huidige meetmethode een lagere uitstoot en worden daarom minder zwaar belast. Dat maakt ze een stuk voordeliger dan gewone benzine- of dieselauto’s. Met name bij zwaardere modellen zoals SUV’s en stationwagens kan het belastingvoordeel enorm oplopen.

Neem bijvoorbeeld de BMW X5: dankzij de bpm korting betaalt u voor de plug-in hybride BMW X5 xDrive50e met 490 pk ‘slechts’ 99.894 euro. De instapversie van de X5 met 381 pk benzinemotor daarentegen kost 116.098 euro. Een prijsverschil van ruim 16.000 euro!

BPM plug-in hybride auto 2025

Plug-in hybride auto voordelig leasen

Het voordeel van de lagere bpm op PHEV-auto’s is dus een lagere aanschafprijs. En dat heeft weer een positieve invloed op het maandtarief als u zakelijke rijder bent. Bovendien is een plug-in hybride ideaal als uw werkgever een laag normverbruik voor uw zakenauto heeft bepaald. Bij ActivLease heeft u toegang tot een groot aanbod plug-in hybride auto’s die u kan leasen.

BPM plug-in hybride auto 2025

Maar het grote belastingvoordeel komt na dit jaar ten einde. Per 1 januari 2025 vervalt namelijk de bpm-korting en gaat de prijs van nieuwe plug-in hybride auto’s omhoog. Dat komt door de nieuwe manier waarop de CO2-uitstoot wordt gemeten, met hogere CO2-cijfers als gevolg. Hoeveel duurder plug-in hybrids gemiddeld gaan worden is nog niet bekend.

Belasting plug-in hybride auto 2024

Laatste jaar volledige bpm-korting

U snapt het al: het moment van een stekkerhybride aanschaffen of leasen is belangrijk. Vanaf volgend jaar gaan de prijzen stijgen en we verwachten dit jaar al een grote run op PHEV’s. Wilt u nog profiteren van de volledige bpm-korting op plug-in hybride auto’s? Dan is 2024 dus het ideale jaar om nog een PHEV te kopen of leasen!

Lees verder: Alle PHEV's met 100+ km elektrische actieradius

Plug-in hybride auto zakelijk leasen bij ActivLease

Nog niet toe aan een volledig elektrische auto? Maar wel behoefte aan een comfortabele auto met lagere brandstofkosten? Dan is de PHEV een ideale tussenstap. ActivLease is specialist in het zakelijk leasen van hybride en elektrische auto’s en helpt u bij het vinden van de auto die aan al uw eisen voldoet. Via onze website heeft u toegang tot een groot aanbod plug-in hybride modellen. Sommige hebben al een elektrische actieradius tot wel 100 kilometer!