>>'Ondernemer met zware elektrische bestelbus kri...

'Ondernemer met zware elektrische bestelbus krijgt ademruimte voor rijbewijs'

26-10-2023

'Ondernemer met zware elektrische bestelbus krijgt ademruimte voor rijbewijs'

Ondernemers met een zware elektrische bestelbus mogen hopen op wat ademruimte als het gaat om hun rijbewijs. De Tweede Kamer heeft namelijk een motie aangenomen om de vrijstelling van het C-rijbewijs voorlopig te verlengen. Daarmee zouden bestuurders van zware elektrische bedrijfswagens niet halsoverkop een vrachtwagenrijbewijs hoeven te halen. Een goede beslissing natuurlijk, want met de zero-emissiezones en nieuwe bpm-regels op komst kunnen bedrijven zo’n steuntje in de rug goed gebruiken.

Vrijstelling C-rijbewijs

De tijdelijke vrijstelling is er sinds 1 januari en maakte het niet meer verplicht om een C-rijbewijs te hebben voor een elektrische bedrijfswagen met een gewicht tussen de 3.500 en 4.250 kg. Ondernemers met een B-rijbewijs kunnen onder bepaalde voorwaarden dan al de weg op.

Verlenging

De tijdelijke regeling liep op 1 oktober af, wat bij veel ondernemers en wagenparkbeheerders voor onzekerheid zorgde. Maar er is beweging. De Tweede Kamer steunt de motie van D66-lid Lisa van Ginneken om de vrijstelling van het C-rijbewijs terug te brengen en te verlengen, in ieder geval totdat er blijvende regels worden vastgesteld. Of de motie ook wordt uitgevoerd is nog niet duidelijk.

Batterijpakket

Een verlenging van de vrijstelling voor het vrachtwagenrijbewijs is natuurlijk geweldig nieuws voor ondernemers. Elektrische bestelbussen zijn over het algemeen zwaarder dan diesel- of benzinebussen, omdat ze naast de gewone lading ook nog een groot batterijpakket met zich meedragen. Een speciaal rijbewijs brengt extra kosten met zich mee en terug overstappen naar dieselbussen is met het oog op de zero-emissiezones voor veel bedrijven niet wenselijk.

Elektrische bestelbus

Overstappen naar elektrische bestelauto’s met ActivLease

Heeft u al eens nagedacht over een elektrische omslag voor uw bedrijf? Bij ActivLease hebben we een duidelijke missie: ondernemers actief ondersteunen bij het nemen van duurzame beslissingen. Elektrisch rijden biedt talloze voordelen zoals aanzienlijk lagere brandstofkosten, minder onderhoud en een positieve impact op ons milieu. We hebben een grote voorraad elektrische bestelbussen en vinden altijd wel iets dat aansluit op uw wensen. Liever een bus voor een korte klus? U kan sinds kort bij ons ook een elektrische bedrijfsauto shortleasen!

Bron: BNR.nl