>>'Een op de drie ondernemers stapt over op elekt...

'Een op de drie ondernemers stapt over op elektrische bedrijfswagen'

13-07-2023

'Een op de drie ondernemers stapt over op elektrische bedrijfswagen'

Voor ondernemers die een nieuwe bestelauto overwegen of aanschaffen, is de keuze voor een elektrisch exemplaar steeds interessanter. Alleen een elektrische bestelauto of vrachtauto mag straks nog de binnenstad in. Daarom zegt maar liefst één op de drie Nederlandse bedrijven (32 procent) hun wagenpark binnen nu en drie jaar te willen verduurzamen met een elektrische bestelwagen. Dat blijkt uit onderzoek van Arval Mobility Observatory Mobility & Fleet Barometer 2023. Heeft u er al over nagedacht?

Transitie naar elektrisch in volle gang

Op dit moment rijden bijna een miljoen bestelwagens rond op de Nederlandse wegen. Vroeger reden die busjes vooral op diesel, omdat ze betrouwbaar waren en zware vrachten konden vervoeren. Maar de transitie van diesel naar elektrisch is nu echt in volle gang. Volgens het onderzoek van de Arval Mobility Observatory verwachten Nederlandse bedrijven binnen drie jaar dat al bijna de helft (48 procent) van hun vloot elektrisch zal zijn, waarvan een kwart (25 procent) zelfs volledig elektrisch.

Sneller dan in de rest van Europa

Het overstappen naar elektrische bestelwagens gaat in Nederland sneller dan in de rest van Europa, maar nog niet zo snel in vergelijking met elektrische personenauto's. Terwijl 41 procent van de Nederlandse bedrijven al een elektrische auto in hun wagenpark heeft, is dit bij bestelauto’s ‘slechts’ 21 procent. Een kwart van de ondernemers zegt te wachten totdat ze goedkoper worden of totdat er meer openbare oplaadpunten komen.

Ondanks de uitdagingen ziet de toekomst voor elektrische bestelwagens er goed uit in Nederland. “Voor de meeste bedrijven en hun wensen ten aanzien van trekgewicht, actieradius en laadgewicht, is er een geëlektrificeerd alternatief,” zegt Arval. “Bestelwagens rijden gemiddeld slechts 60 km per dag, waardoor de meeste elektrische bestelwagens niet elke dag opgeladen hoeven te worden. Nederland heeft daarbij een behoorlijk fijnmazig laadnetwerk, zodat men niet bang hoeft te zijn stil komen te staan langs de snelweg.”

Elektrische bestelauto Nederland

5.000 euro subsidie voor elektrische bestelauto

Steeds meer bedrijven zien de voordelen van elektrificatie: minder brandstofkosten, minder uitstoot en een dikke plus voor onze planeet. En er is meer goed nieuws. Ondernemers kunnen gebruik maken van de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) om de overgang naar elektrische bestelwagens een boost te geven. Met de subsidie krijgen ondernemers tot 5.000 euro korting bij het zakelijk leasen of kopen van een elektrische bedrijfswagen. Dat betekent lagere kosten en een vliegende start voor uw duurzame vloot!

Overstappen naar elektrisch vervoer bij ActivLease

Is dit het moment voor ondernemers en zzp’ers om over te stappen naar een elektrische bestelauto? Bij ActivLease begrijpen we het als u nog vraagtekens heeft. Wij zijn expert in elektrische mobiliteit en geven u graag persoonlijk advies als het gaat om het soort bedrijfsauto, het opladen, de kosten, het aanvragen van subsidie en alles wat komt kijken bij elektrische mobiliteit. We verwachten het komende jaar een grote run op bedrijfswagens. Bestel daarom op tijd en laat u niet verrassen door de lange levertijden!

Bron: Arval.nl